За туристи

Легенди и предания за град Елена

Ако сте планували обиколка из страната, то препоръчваме ви да посетите град Елена. Това е едно от малките, но чудни места, където ще срещнете топла атмосфера и гостоприемно обслужване от къщи за гости Елена, ще усетите величието на природата с поредица от феномени и исторически обекти и ще отпочинете сред чистота и свеж въздух.

Град Елена е административен за община Елена. Намира се в област Велико Търново, Северна България, а регионът около него е известен и с името Еленски балкан.

Това кътче от страната, както и много друг носи своята история, но и за него са създадени легенди. Една от най-разказваните за града е за млада двойка влюбени, чиято съдба заедно била невъзможна. Историята разказва, как в Еленския балкан около девствените вековни гори се извивала малка пътека, по която щастлива двойка минавала. Момичето се казвало Елена и било родом от с. Къпиново, а момчето се наричало Самуил и идвало от Твърдица. В денят на тяхната сватба, разбойници нападнали мястото, а похитителите отвлекли момичето. Тогава девойката паднала при Конашкия мост и загинала. Местността “Кръста” е мястото, където била погребана и там в нейна част била издигната черква. Самуил бил посечен на края на местността и това място било наречено “Самуилец”. Родителите на загиналата девойка се заселили за постоянно по тези земи, за да са по-близо до момичето си. От мъка на това място било дадено името Елена.

Географията и местоположението също допринасят благосъстоянието и красотата на това място. От тук минава река Еленска, а в околията се простира Елинския балкан. На север от града се намира Чуканското бърдо, а на 38 км на юг. е Велико Търново.

Днес посетители, туристи и гости на къщи за гост Елена не изпускат възможността да се запознаят с историята и миналото на този регион, с изградените от човека светилища. На това място се намират три от тях и те са:

Старата църква “Свети Никола”, датираща от 16-ти век. В миналото тя била книжовно хранилище. В нея се съхранявали стари книги, ръкописи и писания на пергамент.

През 1800 г. е построен нов параклис наречен “Успение на Пресвета Богородица”.

Третата светиня Елена е храм “Рождество на Пресвета Богородица”. Неговата история има пряка връзка с историческото развитие на града.

За всичко това и още много може да научи всеки решил се да отседне в къщи за гост Елена, поне за времето от един уикенд.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!