За туристи

Какво още от Пампорово

В случаи, че сте решили да почивате на планина сред чистота и свежест на гори, прохлада от климата и далеч от летните жеги, то курорта Пампорово е идеалното място. Ако пътувате с кола възможностите за разходки и разглеждане из околията ще са неограничени, а по този начин не само няма да скучаете, но и ще изпитате истинска наслада.

Чудесата на курорта омайват туристи от цял свят, а офертите и предложенията за настаняване в спа хотели в Приморско нямат край. И потапяйки се в планинската атмосфера на Родопи, ето и някои от местата, които бихте могли да обходите с приятели и семейство:

Музей „Стою Шишков“, намира се в близкия град Смолян. Друг интересен музей е Музея на спалеологията в Чепеларе. Втория се смята за единствен по рода си в България. Тук са и прочутите Орфееви скали, които няма как да убегнат от погледа и да не оставят трайни спомени у всеки.

Недалеч от Пампорово е и селцето Широка лъка. Само на 11 км, в него може да зърнете известния архитектурен, фолклорен и етнографски резерват. Интересно около името на това селище е, че значи извивка, лъкатушене, кривина. Притежава уникална красота и автентични родопски къщи, разположени по невероятен амфитеатрален начин от двете страни на реката. Всеки посетител бива изумен от майсторската декорация, претворяваща периода на българското Възраждане.

Тук се намира и Ждрелото, което е отвесни варовикови скали, ограждащи течението на река Триградска. От това място реката влиза в пещера Дяволското гърло и достига до 530 м, след което се преобразува в голям карстов извор. От едната страна стените му достигат до 180 метра, а от другата варират между 300 и 330 метра.

Основната част на ждрелото се простира на 2-3 км по реката, от двете страни и образуват тесен пролом. Има и множество огромни отвесни скали.

Живописни са тези и още много картини в района на курорт Пампорово. Наред с тях може да бъдат посетени и разгледани културно-исторически местности. Една от тях е Бачковския манастир.

По отношение на гостоприемството на планинския ски курорт, десетки хотели, хижи, вили работят, за да създадат истински комфорт, лукс и приятни преживявания на посетителите.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!