За туристи

Петте Разсуканови къщи – изключително архитектурно решение в град Елена

Елена е малко градче в Еленския Балкан, близо до Велико Търново. Многобройните къщи за гости и хотели в Елена предлагат отлични условия за почивка на своите гости. Макар и малък, градът пленява с прекрасната природа на вековните гори и историческите забележителности. Интересна е историята за създаването на града. Според нея имало двама влюбени, които в деня на сватбата си минали по една пътека в Еленския Балкан, точно там били нападнати от разбойници и убити. Родителите на злощастната двойка се заселили тук и основали Елена.

Градът Елена крие много красоти. Една от тях е Петте Разсуканови къщи, които могат да се видят на улица „Сава Катрафилов“. Те са обявени за национален културен паметник. Този архитектурен паметник на културата е строен към края на 18 век – началото на 19век.

Къщите са дело заможния хаджи Димитър, като подарък за синовете му. Те са изключително красиви пет къщи, като всяка от тях се различава с по някой архитектурен елемент. Уникалното при тях е, че са с общ покрив. Построени са на закривената част на улицата. Всяка къща е на два етажа, като само първата и втората имат по още един етаж, което дава илюзията,че всички къщи са триетажни, погледнати откъм улицата.

Фасадите на къщите са в хармонично съответствие. Вътре те имат типичните за онова време стаи. Всяка си има чардак, който гледа към двора. В някои от тях има и дюкян на приземния етаж. Таваните нямат прегради помежду си, което символизирало рода и опазването на семейството.

Всяка от тях е по-своему красива и с уникална архитектура. Заедно образуват интересно съчетание, което е впечатлявало и продължава да впечатлява хората. Те са един от най-известните обекти в града. Улицата пред къщите е запазена калдаръмена, което допринася за автентичния вид на сградата.

Град Елена е съумял да запази своята автентична архитектура, за да остане като наследство за идното поколение. Дори и сега невероятния ансамбъл от къщи продължава да радва хората и да буди интерес. Посетителите на Елена се радват на модерни удобства и лукс в хотелите и къщите за гости и същевременно се наслаждават на автентичност и красота по улиците на града. Градът предлага една спокойна почивка сред исторически забележителности, чист въздух и красива природа.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!