За туристи

История и факти от Стара Загора

Стара Загора се разполага удобно в южните части на България. Местността се нарича Старозагорско поле и се простира по цялата територията на и около града. Селището е създадено преди 5 хил. пр. н. е. Известният днес като Стара Загора град бил родно място на траки. Тогава носел името Берое.

Местността е населявана и от римляни, и от славяни. През различните периоди носела различни имена. Някои от тях са имена на съхранени забележителности, музей, сгради и дори заведения Стара Загора.

За кратък период от време през средата на VIII век, градът бил завладян от византийци и тогава получил името на императрица Иринополис. В център, област Загоре се превръща в XII-XIV век, а от там се зародила и идеята за днешното му име.

Историята на Стара Загора е така богата и пъстра, както и земите й, а за ценителите на пълноценната почивка и добрата кулинария ще се погрижат заведения в Стара Загора. http://rezervaciq.com/стара-загора/ресторанти

Ески Хисар е друго от имената на този край, което в превод означавало стара крепост, а през 1488 г. Ески Заара било и название за плодороден край. Като неми свидетели за богатата история на града са десетките археологически паметници. На това място и мало и голямо се спира, за да види от близо интересни места, уникална природа, исторически паметници и да се сблъска очи в очи със съвремието.

Местата, които могат да се разгледат в Стара Загора са Античен форум намиращ се на западната порта на Римски терми при Старозагорските минерални бани, Августа Траяна, Исторически музей, Музей “Неолитни жилища”, Тракийска гробница, Късноантична сграда с мозайка, Къща-музей „Гео Милев“, Берекетска могила. Обиколката из всички забележителности в Старозагорския край ще отнеме известно време, а това може да е изключително приятно за съвременния турист и съпроводено с професионално обслужване и почивка в заведения  и хотели в Стара Загора. Всяко едно от тях предлага изключителна местна и национална кухня, специалитети и аперитиви. Около града се намира парк Аязмо, който представлява неповторима Ботаническа градина.

Стара Загора предоставя чудесна възможност и идеални условия за настаняване, туризъм, почивка и екскурзии. Разстоянията, на които се намира градът от възлови точки са малки, а до там транспортът е постоянен и многообразен.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!