За туристи

5 забележителни места в Пловдив

Някъде там из равнината на Тракия величествено се простира древния град Пловдив. В подножието на Родопи планина, на юг от Стара планина, той бива измиван от водите на река Марица, за да представи по неповторим начин целият блясък и красота, на който е способен.

Пловдив остават така вечен и всепоглъщащ, както и цялата магия и опиянение, на които е способен. С отсядане в хотели в Пловдив, гостите могат да се насладят не само на приятна обстановка, придружена от съвременно обслужване, но и микс от забележителни места с исторически, културно и поучително значение. Ето и една малка част от това, което може да се разгледа из улиците и околността на град Пловдив:

Античния театър – съществува от времето на владетеля Траян. Той има архитектурно, историческо и културно значение за града. И до днес на това място са провеждани множество фестивали, концерти, мероприятия с културен характер.

В околностите на града се разполагат не безизвестната местност Трихълмието. Днес често наричана и Старият град. Някога на  място се е намирал древнотракийска Евмолпия, а днес е Пловдив. Из старият град е осеяно с пловдивски възрожденски къщурки. Всяка една от тях е преобразена в музей, галерия или автентично заведение, което с широко отворени врати приема посетителите си.

За поставяне основите на Стария Пловдив дело имат тепета Небет, Таксим и Джамбаз. Те представляват уникални каменни скулптури, на самия вход на града. В околността на местността Небет тепе има забележителни църкви и камъни.

За семействата с малки деца, огромен интерес в Пловдив ще събуди градския централен парк. Той съществува след Освобождението, а преди това е бил турски гробищен парк. Разполага се между трите хълма Джендем, Сахат и Бунарджик.

Северно от река Марица се намира район „Северен“, често наричан и Кършияка.

Много от забележителностите на Пловдив са около Трихълмието, а другата част в самия град. Сред местата, които предлага за посещение и разглеждане Пловдив са църквите останали от Епохата на българското възрождение.

Всяка една постройка, всеки камък, всяка скулптура в Пловдив е така величествена, че няма начин да не съхрани трайно картината от всичко видяно.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!