Забележителности

Подземният дворец на Родопите – пещера Ухловица

Пампорово е един от най-посещаваните курорти в България. Отличните условия за почивка в Пампорово привличат туристите през цялата година. През зимата се предлагат многобройни възможности за зимни спортове – ски, сноуборд, шейни, зимен риболов. Направени са различни по големина писти, които са специализирани по спортове. Има предвидена писта и за най-малките скиори.

През лятото се предлага възможности за разходки из горите на Родопите, колоездене и посещение на местните забележителности.

На 37 км от Пампорово се намира една от най-интересите пещери в България – Ухловица. Пещера се намира в прекрасната област Сините вирове в Родопите. Мястото привлича многобройни туристи през цялата година. Пещерата е разположена само на 1040м надморска височина. В нея се поддържа постоянна температура от 10° – 11° С , което я прави подходяща за посещение през късна пролет и лятото. Общата й дължина е 460 метра, като от тях само 330 са пригодени за посетители.

Пещера Ухловица е открита през 1967г и е наречена на совата Улулица,  която е живяла в този район.

Ухловица е изключително красива и с това е заслужила да я наричат подземен дворец. В нея има множество образования, формирани от вятъра и водата – сталактити, дендрити, сталагмити, каменни водопади. Някои форми приличат на красиви корали и дървета.

Пещерата има няколко етажа. Най-горният е наречен Залата на пропастите. Името й идва от това, че има четири дълбоки дупки, които водят към долния етаж. До него се стига по специално направена стълба. Тази зала е известна като най-красивата.

Накрая на пещерата има седем езера, които през пролетта за пълни с вода. Там се намира и ефектния блестящ каменен водопад.

До Пещерата може да се стигне лесно с автомобил. В подножието й има изграден паркинг, беседка за почивка и кафене.  След като оставите колата, се поема по стръмната пътека, която води до входа на пещерата. Посещенията са разрешени само с присъствието на екскурзовод. Може да се наложи да изчакате докато се събере малка група.

Посещението на тази пещера си заслужава. Ухловица е една от природните красоти на България и трябва да се стремим да ги опознаем и ценим. А пътуването из Родопите винаги е истинско удоволствие и радост за окото и душата.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!