Забележителности

Крепостта Царевец – символа на Велико Търново

Архитектурно-музейният резерват “Царевец” е един от най-посещаваните културно-туристически обекти в България. Разположен на хълма Царевец, който се намира в самия център на живописния град Велико Търново. По време на Второто българско царство (1187-1393) е била главна българска крепост, когато Търново е столица на царството. През средновековието хълмът е изцяло застроен с жилищни и административни постройки. Дворцовият комплекс, разположен в централната част на града – представлява сбор от постройки, обградени от вътрешната стена, две бойни кули и два хода от север на юг. Освен това включва тронна зала, дворцова къща и царски покой.

По онова време градът е бил един от най-големите в европейски югоизток, а крепостта най-важната за България. Сред владетелите на Царевец, ръководили държавата са царували – Асен I, Петър IV, Иван Асен II, Калоян, Иван Шишман, Иван Александър.

В днешни дни архитектурно-музейният резерват “Царевец” е уникално място за срещи с миналото на България. За посетителите достъпът до всички обекти е улеснен, благодарение на добре изградената инфраструктура. Гостите на града може да се изкачат до самата кула, откъдето се разкрива прекрасна гледка към града.

Уникална атракция е аудио-светлинния спектакъл “Звук и светлина”, чрез стотици цветни светлини, лазери и музика, озвучаване на камбани, събрани в едно, представят славата и моменти от българската история. Прекрасно място за наблюдение е площад “Цар Асен I”, разположен на главни вход на Царево.

Посетете Крепостта Царевец, която е отворена за посещение целогодишно. На върха на хълма в Патриаршеската църква на гостите на града се продават информационни материали и сувенири.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!