Забележителности

Резерват Ропотамо

Един от най-старите резервати в страната е резерват Ропотамо. Намиращ се на река Ропотамо, в него могат да се видят нечувани и невиждани животински и растителни видове.

Само на 50 км от град Бургас и на неголеми разстояния от курорт Лозенец, резервата заема просторни местности, по цялото протежение на река Ропотамо. Познат е още като местност защитена още в миналия век, през 1940 година и придобила статут на резерват. Ропотамо става народен парк 22 години след това. Не малка част от резервата става жертва на застрояване на плажната ивица, а бурното развитие на морски курорти по Черноморието е само една от причините да са погубени част от красотите му.

Предложения за почивка в Лозенец погледнете тук.

Всичко това налага в края на миналия век да бъдат предприети мерки с цел опазване на местността, като отново се връща тогавашния статут на местността Ропотамо.

Днес всеки посетител и курортист на Лозенец може да се разходи из територията му и да види растения и животни, които другаде не е виждал. Защитени видове вековни дървета, включени в Червената книга на България. Към границите на резерват Ропотамо се отнасят невероятни природни забележителности, лиманът на река Ропотамо, блата, скални чудеса, лонгозни гори, огромни дюни и блато Арку ино.

Тук всеки посетител може да зърне водна лилия, блатна тръстика, морски пелин и други.
Интересни места в резерват Ропотамо са скалните образувания „Лъвска глава“ и „Веселата скала“. Тук се намира остров Свети Тома, известен като Змийския остров заради големия набор от различни видове водни змии, негови обитатели.

За всеки посетител на Лозенец, както и околността, резерват Ропотамо е едно диво място поместило не само причудлива красота от природата, наред с множество диви кактуси в това число вид Опунция, но и се е превърнал в ботаническа градина.

Един от най-атрактивните, романтични и предизвикателни начини за разглеждане на резервата Ропотамо от туристи и гости на Лозенец е като направят разходка с корабче. Обиколката се свежда в близо час време и дава възможността отблизо да се видят всички красоти, в самия резерват.

За всеки решил да види това място, както и още от околността на курорт Лозенец може да направи резервация за хотел или къща за гости и да изкара няколко прекрасни дни сред природа, планина и море.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!