Забележителности

Забележителни местности в Хисаря

Всеки турист и посетител на Хисаря може да се потопи в атмосфера запазила духа на Римската епоха, да се разходи по улиците на града, да посети многобройни римски останки. Ако искате да отседнете в някои от хотелите в Хисаря прадложени от Rezervaciq.com кликнете тук!

Тук се намира един от величествените и безспорни символи на града – Римската крепост. Тя представлява постройка с форма на правилен четириъгълник. Съхранила е и до днес миналото пренасяно през толкова хилядолетия и се смята за една от най-запазените по българските земи. Височината на Римската крепост в Хисаря е достигала 12 м. Днес са запазени останки само от около7 м.

Термите на Диоклецианопол са слабо запазени. Представляват римски бани, единствените за Балканския полуостров. В тях са извършвани процедури и лечение с минерални води. Днес те впечатляват български и чуждестранни туристи с оригиналност и автентичност.

Паркът „Момина сълза“ е съграден в центъра на града, около градската архитектура. Тук са се намирали най-представителните сгради за града, наред с терми на площ от 2 000 кв.м.

Римския амфитеатър в Хисаря, днес поразява с неповторима автентичност. Запазени са арената и помощните помещения. Разположен е близо до парк „Момина сълза”. Някога е бил най-посещавано и любимо място на хората от далечната епоха. Изграден е през началото на ІV-ти век от н.е., а целта му е да се провеждат спортни състезания и борби с животни.

Некрополите на Диоклецианополис се намират извън предела и след крепостните стени на град Хисаря. На 300 м южно е разположена и римската гробница. Тя е съхранена и приема и посетители. Днес тя впечатлява с гробна камера, дълъг коридор и пъстроцветна мозайка.

Хисаря има огромно археологическото богатство. Не се среща на друго място така комплексно съчетание от запазени паметници на културата от времето на римляни и ранновизантийски народи. Тук може да се зърне всеки един елемент и многообразие. Историческите паметници на културата са експонирани в подходящата паркова среда на Хисаря и предоставят страхотни възможности на гостите за незабравима „историческа разходка” сред природа.

За всеки посетител на Хисаря множество хотели, къщи за гости, вили и комплексни центрове предлагат страхотни, луксозни и съблазнителни оферти. С комплексните услуги на този курорт в съзнанието на всеки гост на града ще останат само неповторими и прекрасни спомени.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!