Забележителности

Къпиновски манастир Св. Николай Чудотворец

Къпиновски манастир Свети Николай Чудотворец се разполага в полите на красивия Еленски Балкан в непосредствена близост до река Веселина във величествената Стара Планина. Манастира се намира само 18 км от Велико Търново и на 24 км северозападно от Елена. През 1973 год. манастирът Св. Никола е официално обявен за художествен паметник на културата. 
На разстояние само от 2 км от Къпиновския манастир е разположен Плаковския манастир, което им е спечелило прозвището „манастирите близнаци”.
Къпиновския манастир заема мястото на много по стара църква датираща още от 1272 година от периода на управлението на цар Константин Асен-Тих, царувал от 1257 год. до 1277 год. За наличието на този стар храм свидетелства надписа върху апсидата на сегашния манастир, на който се упоменава, че през същата 1272 год. на това конкретно място е построен храм на име Света Троица. През този важен период, манастира се е считал за изключително значим религиозен център, но с настъпването на турската инвазия манастира бива опожарен.
Според други източници църквата е построена през 1228 година от цар Иван Асен II, управлявал в периода от 1214 год. до 1241 год.
В края на XVII век след много усилени действия, местните селяни успяват да възстановят манастира. Но тъй като турските власти не позволявали дейността на манастира да бъде преустановена, те работели усърдно върху изграждането му всяка нощ, а фасадите на новите постройки опушвали с огън за да не бъдат разкрити. След възстановяването си манастирът е опожаряван множество пъти, но никога не е прекратявал функционирането си.
В днешни дни манастирът е действащ и се състои от два параклиса, църква, стопански и жилищни сгради, представляващи цялостен комплекс. Църквата Свети Николай притежава съвремения си облик от 1835 год. Отличава се с еднопасидна, еднокорабна форма, сградата е безкупулна с предверие и обширен наос в съчетание с дървени колони, парапети и открита нарктика. След изписването на църквата през 1845 година най-известна и до ден днешен си остава композицията „Страшният съд”, изящно дело на майстора Иван Попович. Най-ранният познат монумент на живопистта Къпиновски поменик, датира от 1700 година и произхожда именно от Къпиновския манастир. Днес паметника се съхранява в Националния археологически музей в столицата. Църквата е изключително богато украсена с икони датиращи от XVIII и XIX век. Сред които най-силно се открояват иконите „ Въведение Богородично” и „Св Богородица с пророците”, „Св Димитър на кон „ и „Св Илия”. Голям интерес предизвикват иконостасните царски порти с изящно дърворезбовани елементи, типични за тревненските майстори дърворезбари.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!