Забележителности

Панорамата Плевен – един от символите на града

От историята на България всички сме чували за Плевенска епопея 1877 г., а уникалното в нея е и това, че е един от символите на град Плевен.

Ако случайно сте попаднали в този град, пътят ви минава от там или просто обичате да пътувате и да разглеждате различни места, то не пропускайте да посетите Панорамата на Плевен.

Предлагаме ви да помислите и за комфортното отсядане, ако такова ще е придружено от няколкодневна почивка. В случай, че сте за малко, то отбиете се в заведения Плевен, за да пренаредите сили и да продължите напред.

Панорамата на Плевен „Плевенска епопея 1877 г.” е единствена по рода си. Тя представлява паметник, който по размери и слава е единствен на Балканския полуостров. Създаването му започнало в края на миналия век, а през 1977 г., в съчетание с повода от 100-годишнина след освобождението на града от турско владичество отваря врати и за посетителите.

Паметникът е изграден на самото бойно поле. Това са покрайнините на парк-музей Скобелевия и точно в югозападните части от града.  http://rezervaciq.com/плевен/хотели

Годината 1877-1878 е паметна за Плевен, българската история и е преломен момент, както за руснаци, българи и турци.

Строежът на постройката на паметника трае точно 11 месеца. В завършен вариант представлява пресечен конус с четири стилизирани щика. Около всеки конус преминава пръстен, който разположен в хоризонтално положение, опасва цялата сграда. Тази форма на Панорамата, символизира трите щурма на града, а пръстенът е символ за блокадата.

Панорама има всичко на всичко 4 зали. Това са уводната или начална зала, панорамна зала, диорамна и заключителна зала. В началната зала има 6 платна с размери 3,60 на 4 метра, върху които по живописен начин са представени картини и събития от Руско-турската война, 1877-78 г.

В диаметър панорамната зала е с големина от 40 м. По стените й са илюстрирани драматичните събития при Плевен от третия щурм. Цялата атмосфера е така пресъздадена, че силно внушава на посетителя истинността от онова време. Освен автентични оръжия и предмети, могат да се видят имитиращи огньове, дим и цялата тежест на онова време и събития.

В диорамната зала, която е и по-малка на размери от панорамната е разположено едно платно, върху което са показани последните минути боя за Плевен. Събитието се развива в долината на река Вит. Датата е 10 декември, 1877 г. Платното е с размери 5 м. на 17 м.

Посетителите на Панорамата в Плевен могат да видят в четвъртата заключителна зала две картини. Едната от тях е на капитулиралия Осман паша, а втората на преминаването на Балкана, през зимата от руската армия.

В Панорамата е уникален култ на събитията от Освобождението на града от османско владичество, но не е единственото, което може да се разгледа в Плевен. Ако имате време спрете се в някои от парковете на Плевен.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!