Забележителности

Гложенският манастир “Свети Георги Победоносец”- Светата обител, която се извисява близо до Бога

Гложенският манастир се намира в северната част на Стара планина, близо до Рибарица и Тететвен. Той не е скрит в гората като повечето манастири, а е кацнал на висока скала и се извисява към Бога. Много напомня на манастирите в Атон по вид. Според легендата храмът е построен още през 13 век от киевския княз Георги Глож. Той е прогонен от татарите и се скрива в България с разрешението на цар Иван Асен и решава да направи манастир и село към него. Бягайки, той взима със себе красива чудотворна икона на Свети Георги, на който кръщава манастира. Според легендите, се разказват от възрастните хора от  село Гложене,Тетевен и Рибарица иконата изчезва и е открита от монаси на върха на стръмна скала. Те приемат това като знак от Свети Георги и през 17 век манастирът е построен отново именно на стръмната скала, на която е била иконата.

По време на турското робство „Свети Георги Победоносец“ е изоставен и чак до 19 век, когато монасите го възраждат и става център на вярата и просветлението. През годините към него  е имало два метоха с килийни училища, в които са се обучавали  учители, монаси и свещеници.

Манастирът представлява една църква и няколко жилищни сгради към нея, те образуват затворен двор. Те са построени на мястото на старите през 1858 година. Старата църква е била уникална и богато украсена, но за съжаление е разрушена по време на силно земетресение 1913. Запазени са само иконата на Свети Георги и част от иконостаса, които са пренесени в новата църква през 1932 година.

През годините е имало много игумени, но най-известен е Хаджи Евтимий- лечител, участник в революционния освободителен комитет и приятел на Апостола Васил Левски. Много пъти Васил Левски се е крил от турците в манастира. Днес неговата килия е музей. Килията на Васил Друмев, който е бил митрополит , също е превърната днес в музей. След реч против католицизма, той е заточен в Гложенския манастир.

Много от гостите, които избират къщи за гости в Рибарица или Тетевен, идват до Светата обител. Манастирът също предлага стаи, в които да се преспи, има и ресторант.  Той е една от любимите дестинации на живеещите в района, едно красиво кътче на България, което омайва с красотата си и силната вяра, която присъства навсякъде в манастира.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!