Забележителности

Църкви в Арбанаси

Някога Великотърновския край е бил наричан “Българската Света гора”заради многото църкви и манастириосеяни из местността на старобългарската столица. Днес Арбанаси заема достойното място си в резултат от два манастира и няколко църкви в района му. Той се е превърнал в духовен център на православието. Арбанашките църкви са сред най-забележителните паметници от българското изкуство за времето от XIV-XVIII в. Сред църквите се открояват: ”Рождество Христово”, ”Св. Атанасий”, “Св. архангели Михаил и Гавриил”, “Св. Георги” и “Св. Димитър”.

Разгледайте няколко предложения за почивка тук.

Те са големи култови сгради и не са характерни за времето си. Сходно с тамошните къщи, те са строени с яки зидове, а някои подсилени от контрафорси, притежават полуцилиндрични сводове, двускатен покрив и малки прозорчета. От архитектурна гледна точка църквите са едноапсидни, еднокорабни и имат полуцилиндричен свод под самия двускатен покрив. Построени са от камъни и са с малки решетки по прозорците, върху подовете им има каменни тухли.

Арбанашките църкви имат по две самостоятелни отделения, обичайното разположение и разделение е западно и източно и женско и мъжко. От към северната част на църквите са разположени параклис или галерия. Стенописът в църквите на Арбанаси, представя развитието на живописта в преходния период към Възрождението, а наред с това той представя и връзката с Велико Търново.

За най-стара из между седемте църкви се смята „Рождество Христово“. Построена е през 1637 до 1649 година. Вкопана е в подземието и няма камбанария. В нея има художествена галерия с над 3500 фигури и библейски сцени, всички те рисувани от неизвестни художници през вековете. Църква „Рождество Христово“ се намира се в западната страна от Арбанаси и е близо до манастир „Св.Никола”. Най-старата църква на Арбанаси е и най-богато изписания храм врегиона. В близост от нея се намира и параклис „Йоан Кръстител“.

За най-голяма църква в Арбанаси се има в предвид „Св. Архангел Михайл и Георги“. Разположена е в югоизточната част от селото и е изградена върху основите на стара църква, съществувала в средновековието. От към източната й част се намира галерията, която завършва с параклиса „Св. Параскева”. Тук изключително интересни са стенописите, които представят връзка между традициите на Търновската живописна школа и общите тенденции в живописта от минали векове.

Всеки решил да посети Арбанаси, минавайки случайно от там или отседнал в старат столица Велико Търново, трябва да се докосне до магията и посланията идващи през вековете и пресъздадени чрез постройките на селището.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!