За туристи

Престой в Троян

Град Троян е едно от древните градчета, създадени в далечна епоха. И до днес той пленява, очарова и омагьосва своите посетители с многообразието, богатството и красотата на природа, планини, реки, минерални извори, пещери.

Град Троян се разполага по брега на река Бели Осъм и е в подножието на Стара планина, Троянско – Калоферския дял. Намира се на около 160 км на североизток от София, а от Пловдив е на 120 км и на 40 км от Ловеч. Пътните артерии са добре развити и това спомага достъпа на курортисти.

Троянският проход, в началото си подпомага връзката с развити зимни курортни комплекси сред, които Карлово, Беклемето и Пловдив. В околността на град Троян са разположени и резерватите Козя стена,Северен Джендем, Стенето. И трите са част от Народен парк „Централен Балкан“.
Историческите обекти в Троян и околността, наред с множеството природни и културни забележителности го правят едно от атрактивните и неподправени кътчета за Северна България.

Троян се оформя като процъфтяващ център на занаятчийството с богато археологическо съкровище.

Курортното градче е сътворено в типичен възрожденски стил. Предлагат се много добри условия и възможности за настаняване и във вили в Троян и околността .

Има няколко на брой луксозни хотела в Троян, а из околията и покрайнините на града могат да се наемат вили, стай и къщи за гости, където условията и уюта са не по-малко добри.

Наред с централните хотели за Троян, туристически интерес буди и Архитектурно селище Нунки. То представлява почивен и много предпочитан комплекс изграден от множество реставрирани къщи от възрожденската епоха. Всички те са в непосредствена близост с реката, което придава още по-романтична и обаятелна атмосфера.

Условия за престой за посетителите на град Троян се предлагат и в селищата Шипково и Чифликово. През последните няколко години и те се оформиха като туристически центрове привличащи гости от цялата страна и предлагащи неповторими условия.

Така незабравимо може да остане посещението на Троян за всеки, с изобилието от развлечения. Така например може да запишете една въздушна разходка, проведена с моторен самолет, да яздите кон по стръмни планински пътеки, да заснемете цял филм с красотите от местността и да закупите страхотни сувенири за спомен и за подарък.

Град Троян е пленявал всеки минаващ от там още в миналото и до днес носи едно обаяние, което дори след завръщането ви ще навява дълго за магията на този край.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!